Friday, May 14, 2010

kifarah....

.

...setelah agak beberapa lama aku 'bertarung nyawa' melawan penyakit ini...(macam dah nazak je bunyinya..nau'zubillah...)alhamdulillah...aku bagaikan mendapat hidup baru...bile dah sakit ni baru tau betapa nikmatnya hidup sihat tanpa penyakit..n beharganya setiap detik utuk kita kecapi hidup yg senang lenang.ati gembira..(sila baca dlm istilah sihat tubuh badan..tiada kait mengait ngan senang leng sbb kaya harta yek!)
kalau ikutkan aku dah kuar masuk hospital nak dkat 6 kali..doktor hospital tu pon dah jemu tegok muka aku..aku plak dah gelar doktor tu 'kapten boleh'!penah jugak sampai satu tahap aku dah jadik drug addict coz by ubat2 yg hospital bg...yelah mane taknye..tiap2 kali aku masuk hospital mesti tuju emergency room terus..n doc pon injectla morfin kat aku supaya aku tak menggelupur kesakitan..(ini kenyataan yek!)sampai doc pon dah tak layan nak bg aku ubat thn sakit...terngiang2 kat telinga aku ni...doc kate"pain killer is not suppose to take for the long term!!"so nak wat camne...aku pon thn jelah selagi bole...dan buat pengetahuan semua..tiada ubat yg khusus utk aku punye sakit ni melainkan'pain killer'taukan pain killer tu bole menyebabkan sakit lain?
so aku pon tanak amek risiko...
sehingalah..seseorang datang padaku...(ayatt...klako!)mencadangkan suh wat rawatan melalui homeopathy kat sg rengit d pengerang kat johor...dan.dalam keadaan aku yg mase tu bole jugak la dikatakan agak darurat..aku pon ikut jela...
di pendekkan cerita...prof kat homeopathy tu kate aku punye kes ni dah bole d katakan kritikal..aku pon serah jela sume pd yg pakar...(pihak homeopathy tula...)
yg aku sgt kagum n terkejutnye...dlm masa seminggu perubahan amat drastik!prof n pihak klinik tu pon agak terkejut...dgn perubahan n keputusan graf..aku pon apalagi...sagat yakinla ngan rawatan homeopathy ni..mungkin sgt serasi....yg paling best..tak perlu belah2(operate)..ubat pon sentiasa berubah2 mengikut prestasi tubuh badan kita..setiap hari amek darah..(yg kat ujung tgn tu je...)pagi n petang...setiap kali amek darah ubat kite akan turut bertukar..paling aku suka time injection yg d berikan pihak klinik.sbb aku dapat merasakan perubahan yg amat ketara berbanding ubat minum...sehinggakan aku lebih suke utk d inject dr minum..kesannya amat cepat...
tapi besela kalau badan dah sehat sikit..nak balekla jawapnya...
tapi prof tak benarkan lag..sehinggala aku bertahan sampa hari yg ke 13..aku rasakan agak lama tu..mcm pikir..bil,anak2,suami..mak abah adik yg tlg jaga anak2 kat kuantan tu...
buat pengetahuan semua jugak..mase aku dah balek ni..tinggal sikittttt je lagi bahagian yg bermasalah tu nak pulih seperti sediakala...tapi bile mengenangkan bil agak n sanagt tinggi..aku peja mata je..amek keputusan nak balek!!
aku pon semnarnye tak sabar jugak nak tunjuk graf n keputusan dr klinik homeopathy kepada prof aku yg satu lagi..pakar kolon dr u.i.a...kalau ikutkan..kalau akau pegi wat rawatan seterusya maybe aku dah kene belah2...so..agak bernaseb baik jugakala.aku jumpe homeopathy ni...
so skang aku amat bersyukur pada ALLAH kerana bg peluang skali lagi utk aku hidup sihat seperti sedia kala...aminnnn...
aku juga berharap n sentiasa berdoa agar kesihatanku semakin baik dan terus baik....amennn....
kat sini aku hanay bole kongsi n bg tau...JAGALAH N HARGAILA TUBUH BADAN ANDA SELAGI N MASIH SIHAT INI...JAGALAH PEMAKANAN ANDA N BNYAKKAN MINUM AIR!!..;)

2 comments:

  1. sabar yer kak ira... semoga sihat sepenuhnya.. InsyaALLAH... ;)

    ReplyDelete